Periode 1966-1970

Geboren op 5 april 1941 in Groningen, verhuisde als kind achtereenvolgens naar Kinderdijk, Rotterdam en Den Haag waar hij ten slotte Het Nederlandsch Lyceum doorliep; Militaire dienstplicht bij de Marine (MID) waar hij Russisch leerde in Harderwijk en Amsterdam. In de laatste stad bleef hij 55 jaar wonen en werken (1962 – 2017). Hij begon een studie Nederlands aan de UvA, die hij na 2 jaar stopte.

Als werkstudent werd hij halverwege de jaren ’60 van de vorige eeuw door John de Crane aangenomen als chauffeur om artiesten te rijden naar de schouwburgen in het land waar zij voorstellingen gaven. Zo reed hij Wim Sonneveld in een Citroën DS naar steden en dorpen in Nederland en Vlaanderen.

John de Crane (geboren in 1928) was een van de bekendste impresario ’s in Nederland en was opgeleid door de beroemde impresario Ernst Krauss. Toen die overleed nam John de Crane het impresariaat over van zijn weduwe. Gislebert trad aldus in dienst van de Concertdirectie Ernst Krauss B.V., gevestigd aan de Prinsengracht in Amsterdam. In 1965 hadden John de Crane, Piet Meerburg en Willy Hofman een nieuwe Nederlandse musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uitgebracht met de titel Heerlijk duurt het langst. Het succes was zo groot dat er na één seizoen nog een tweede volgde (tezamen 543 voorstellingen). Voor het seizoen 1966 – 1967 zochten zij een nieuwe company-manager; Gislebert Thierens werd benaderd en hapte toe.

Gislebert Thierens en John de Crane (op rechterfoto met Zarah Leander)

De producenten maakten nieuwe plannen: Met Man en Muis van Schmidt/Bannink met opnieuw Conny Stuart en Freddy Albeck, verder een nieuw blijspel van Annie M.G. Schmidt met in de hoofdrollen Mary Dresselhuys en Joan Remmelts en een Nederlandse productie van There’s a girl in my soup met in de hoofdrollen Ton van Duinhoven en Trudy Labij. Gislebert werd de vraag gesteld of hij niet permanent in dienst wilde treden. Het dienstverband heeft tot mei 1969 geduurd. Toen vertrok hij naar de Verenigde Staten van Amerika om daar zijn geluk in de theaterwereld te beproeven. Na gesprekken met de William Morris Agency in Los Angeles werd hem een startmogelijkheid in New York geboden, maar dat aanbod sloeg hij af.


Op 1 januari 1970 werd Gislebert compagnon van John de Crane in een nieuw opgerichte BV, die de naam Disper Produkties ging dragen. De naam Disper was de achternaam van Gislebert ’s grootmoeder Jacoba Thierens-Disper. De eerste twee producties met deze nieuwe BV waren een Nederlandse versie van de Amerikaanse rockmusical Salvation (met o.a. Mies de Heer, Elsje de Wijn, Bill van Dijk en Rob de Nijs) en de musical En nu naar bed van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, regie en choreografie Paddy Stone, met in de hoofdrollen Conny Stuart, Mary Dresselhuys, Frans Halsema, Jenny Arean en Hein Boele. Beide producties kwamen in 1971 uit.

Lees verder over de periode 1970-1980